Resultado da pesquisa (2)

Termo utilizado na pesquisa lesões histopatológicas

#1 - Wooden breast and white striping: comparative occurrence in three poultry companies

Abstract in English:

To increase the amount of meat produced, researchers have promoted intensive genetic selection for growth rate and muscling and have improved nutrition and management conditions. However, there has been an increase in the number of reports of breast muscle myopathies observed in poultry processing plants, including white striping (WS) and wooden breast (WB). This study aimed to evaluate and to compare the occurrence of WS and WB myopathies in three poultry processing plants and to perform an anatomopathological characterization, including macroscopic and microscopic analyses. A total of 408,334 carcasses were condemned or downgraded due to the presence of WB or WS, which represents 0.73% of the total number of slaughtered animals during the evaluated period. WB was more frequent than WS, but the occurrence of each myopathy varied significantly according to each establishment. WB was more frequent in the establishment which includes only male flocks, an average age of 45 days, and an average live weight of 2775g (B). WS was more frequent in establishment with male, female and mixed flocks, average ages ranging from 41 to 44 days, and average live weight 1731g-2830g (A). It is probably related with specific condition of each poultry company, including genetics, age, nutrition and management conditions. Macroscopically, WB and WS lesions are characterized by hypertrophy and stiffness of the pectoralis major muscle. Under microscopy, the myopathies showed similarities regarding the detected histological abnormalities, characterized by a process of myodegeneration, although the connective tissue infiltrate was more severe in the breasts with WB than in those with WS myopathy. The results found in this study demonstrate that the rates of condemnation for these myopathies are high, vary significantly among the analyzed companies and may cause major economic losses for the productive sector in the region.

Abstract in Portuguese:

Para melhorar a quantidade de carne produzida, os pesquisadores têm promovido ao longo dos anos uma seleção genética intensiva para a taxa de crescimento e desenvolvimento de músculos, além de melhorias nas condições nutricionais, sanitárias e de manejo. No entanto, houve um aumento no número de relatos de miopatias dos músculos do peito observados em abatedouros-frigoríficos de aves, incluindo white striping (WS) e wooden breast (WB). O objetivo deste estudo foi avaliar a ocorrência de WB e WS em três abatedouros-frigoríficos de aves e realizar uma caracterização anatomopatológica, incluindo análises macroscópicas e microscópicas. Um total de 408.334 carcaças foi condenado (total ou parcialmente) devido à presença WB ou WS, o que representou 0,73% do número total de animais abatidos durante o período avaliado. Apesar de a ocorrência de WB ter sido maior do que a de WS, a frequência de cada uma variou significativamente de acordo com o estabelecimento. WB foi mais frequente no estabelecimento que incluía apenas lotes de machos, com média de 45 dias de idade e peso médio ao abate de 2775g (B). WS foi mais frequente no estabelecimento com lotes de machos, fêmeas e mistos, com idade entre 41 e 44 dias e peso médio ao abate entre 1731g-2830g (A). Isto pode ser justificado por condições específicas de cada empresa, incluindo genética, idade das aves, nutrição e condições de manejo. Macroscopicamente, as lesões de WB e de WS foram caracterizadas principalmente por hipertrofia e rigidez do músculo pectoralis major. À microscopia, ambas as miopatias mostraram semelhanças em relação às anormalidades histológicas detectadas, caracterizadas principalmente por um processo de miodegeneração. Nos músculos apresentando WB, o infiltrado de tecido conjuntivo foi mais intenso quando comparado àqueles com WS. Os resultados encontrados neste trabalho demonstram que os índices de condenação por essas miopatias são altos, variam significativamente entre as empresas analisadas e podem causar grandes perdas econômicas para o setor produtivo da região.


#2 - Hallmarks of liver lesions in pigs naturally infected by hepatitis E virus genotype 3

Abstract in English:

Histopathological evaluation of liver from 33 pigs slaughtered for human consumption in Amazon region, previously tested by serology and molecular techniques for hepatitis E virus infection (HEV), was analysed in three groups: Group 1, negative for both HEV-RNA and anti-HEV IgG (n=10); Group 2, positive for HEV-RNA (n=13); Group 3, positive for anti-HEV IgG (n=10). Group 2 showed a significant difference among the groups for liver lesions such as lobular activity (P=0.007), periportal interface hepatitis (P=0.004), portal inflammation (P=0.028) hepatitis with lobular, portal and periportal interface activity (P=0.001). HEV detection by immunohistochemistry was performed and 3 of 6 samples of group 2 were positive. Pigs naturally infected by HEV genotype 3 present microscopic necroinflammatory liver lesions similar to HEV in humans. Liver histopathology showed be important in the diagnosis of active asymptomatic HEV infection in pigs slaughtered for human consumption because hepatic liver lesions may present distinct profiles according to molecular and serological diagnosis and in this sense, histopathology and immunohistochemistry may be an important complementary diagnostic tool.

Abstract in Portuguese:

A avaliação histopatológica hepática de 33 suínos abatidos para consumo humano na região amazônica, previamente testados para infecção pelo vírus da hepatite E (HEV) por sorologia e técnicas moleculares, foi realizada em três grupos: Grupo 1, animais negativos para HEV-RNA e anti-HEV IgG (n=10); Grupo 2, positivos para HEV-RNA (n=13); e Grupo 3, positivos para anti-HEV IgG (n=10). O grupo 2 apresentou diferenças estatísticas significantes entre os grupos em relação à presença de atividade lobular (P=0,007), hepatite periportal de interface (P=0,004), inflamação portal (P= 0.028) e atividade lobular acompanhada por inflamação portal e periportal de interface (P=0,001). A detecção imunohistoquímica do HEV foi realizada e três de seis amostras do Grupo 2 foram positivas. Suínos naturalmente infectados pelo genótipo 3 do HEV apresentam lesões necroinflamatórias no fígado similares a lesão em humanos. A histopatologia hepática demonstrou ser importante no diagnóstico de infecção ativa e assintomática por HEV em suínos abatidos para consumo humano, pois as lesões no fígado apresentaram perfis diferenciados de acordo com o diagnóstico sorológico e molecular da infecção e, neste sentido, a histopatologia e imunohistoquímica podem representar importantes ferramentas complementares de diagnóstico.


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